Vlog #14 – Motion: Stoffer til eftertanke

Vlog #14 – Motion: Stoffer til eftertanke

Motion kan bare noget. Jeg er endelig kommet igang igen, og det er vidunderligt at mærke, hvordan kroppen husker. De første par gange skulle jeg mekanisk styre min krop igang igen, guide den i øvelserne, og det hele mærkedes lidt underligt, ukendt og fremmed. Det til trods for, at jeg har dyrket sport hele mit liv. Men en pause på to år gør noget ved både det mentale og det fysiske. Jeg lå lunt i svinget som en top 15 OCR eliteløber i den danske løbsserie, da det hele kollapsede. Men jeg er kommet frem til, at sport og fysisk udfoldelse er, og har altid været, en for stor del af min identitet til, at jeg bare kunne lade den sygne hen. Jeg var igang med at miste mig selv. Så jeg lovede mig selv dette:

Når mit system var i ro igen, terapien overstået og jeg igen havde lidt overskud til mig selv, så skulle jeg starte igen.

“Motion er et af de bedste virkemidler mod angst. Motion er helt uden bivirkninger, og det hjælper dig også i øvrigt med at få et længere og bedre liv.”

Samtidigt hjælper motion mig med at holde de negative tanker på afstand eller i hvert fald at flytte fokus fra dem, når tanketoget kører. Når jeg har trænet, bliver jeg naturlig træt, og når jeg sover godt, har jeg mindre angst. Så det er en simpel ligning. Motion er den bedste medicinering, jeg kan give mig selv, så mon ikke også det er det for dig?

Men hvorfor føles det så godt under og efter? Hvorfor kan jeg pludselig føle mig høj, ja lige frem “påvirket” af motion? Der er simpelthen to væsentlige faktorer i spil her, nemlig frigørelse og optagelse af kroppens egne “euforiserende stoffer”: Dopamin og Serotonin.

Dopamin

Først skal man knække koden til at have det sjovt. Din aktivitet skal være motivationsbåret og gøre dig glad. Glæde og progression i en aktivitet frigør og producerer signalstoffet dopamin. Det motiverer dig til at fortsætte, også på de hårde dage.

Pointen er: Start med at finde rammerne. Rammer, hvor du har det sjovt og er veltilpas. Bestem indholdet inden du går igang med træningen. Skal jeg løbe 3 km? Har jeg et styrkeprogram, jeg skal følge? Hvor lang tid skal jeg ro? Uanset om det er alene, eller i et fællesskab, så gør det, der føles bedst.

Jeg er selv rigtig glad for at være alene. Jeg rakte ud i mit sportsnetværk og spurgte om hjælp af folk, som har godt styr på styrketræning og programlægning. .Så jeg har et fast program, som jeg kører efter – jeg kender øvelserne, jeg kender belastningerne og gentagelserne, og så er jeg vendt tilbage til PureGym, som er mit favorit sted. Her ved jeg, at alt det jeg skal bruge har en fast plads, det er pænt og rent, og jeg kan træne i fred og ro. Derudover har jeg et lille løbefællesskab en gang om ugen, hvor jeg kan slappe af og få “luftet ud” sammen med mennesker, jeg er tryg ved, og som kan rumme mig.

Når du har sat rammen, kigger du på indholdet, det er nu, du skal sørge for at få pulsen op.

Serotonin

Så skal man knække koden til frigivelsen af signalstoffet serotonin. Her er pulsen en afgørrende faktor. Det er altså vigtigt, at du finder en aktivitet, du er tryg ved, som kan få din puls op (løb, roning, cykling, svømning, paddel, stavgang “you name it”) Når pulsen er oppe, frigives og produceres signalstoffet serotonin (glæde og velvære-signalstoffet), og det er med til at “brænde” kortisolen (stresshormonet) af. Din aktivitet skal dog have et lidt længere tidsperspektiv end en spurt på 10 sekunder. Produktionen af serotonin opstår først efter lang tids motion, hvorimod afbrændingen af kortisol allerede sker, når du begynder at blive godt forpustet. Hvad er godt forpustet? Det er, når du har en fornemmelse af ikke at kunne fører en samtale i aktivitet.

Find ud af, hvad der gør dig glad, og så gør mere af det.

Galleri fra min træning

0 Shares

Skriv et svar

Dette site anvender småkager. Ved brug af sitet, accepterer du vores brug af småkager. Velbekom.